torsdag 21 februari 2013

Middags tips

På allmän begäran kommer här receptet på min gulasch som jag la ut på insta :)

För 4 personer
Ca 500 g fransyska
½ gul lök
1 vitlöks klyfta
3-5 msk tomatpure
Grön paprika
2 köttbuljomgtärningar
½ dl vetemjöl
1 tsksalt
3 tsk svart peppar
1-3 tsk paprikapulver
chili flingor (eller färsk om man hellre vill det)
5-6 lager blad
1-3 tsk kumminfrön
socker
vatten

Putsa och tärna köttet
Blanda vetemjöl med salt och peppar och vänd köttet i mjölblandningen. Bryn köttet i en gryta, skala och tärna potatisen, skala och skär löken i klyftor, skala vitlöksklyftan och "tryck till" den, när köttet börjar få färg runt om tillsätt potatis,  lök och vitlök, låt dessa steka med i ett par minuter.

Tillsätt sedan tomatpure,  buljongtärningar, lagerblad, paprikapulver, chili, 1 tsk kumminfrön (de er mer smak om man krossar dem lätt), en LITEN nypa socker och häll på vatten precis så att det täcker kött och potatis. Vrid ner värmen när vattnet börjar puttra.
Låt puttra på svag värme i 2,5 timmar (fyll på med vatten vid behov) smaka sedan av krydda vid behov. När smaken känns bra. Skölj och skär paprikan i stora bitar innan de får puttra med i ca 15 minuter.
Servera med gräddfil, baguette med smör och ost och drick gärna en fyllig öl eller ett gott rött vin till. Vill man lyxa till gulaschen eller ge den en mer vuxen smak så kan man tillsätta 1-2 dl rött vin :)


Inga kommentarer: